Scaderi in turism la sfarsitul anului 2011

Numarul turistilor romani care au ales sa isi cumpere bilete de avion in strainatate pentru Revelionul 2011-2012 a scazut fata de anii anteriori, fiind cu 5% mai mic decat anul precedent, 2010. Pe langa cei care au ales sa nu mai plece in afara tarii, a scazut numarul si celor care au ales destinatiile romanesti.

Turism

Potrivit Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, cei care au cumparat pachete turistice pentru petrecerea sfarsitului de an au fost in jur de 74 700, cheltuielile totale cu Revelionul fiind de 67 de milioane de lei, cu 17% mai putin decat anul trecut.

Cresterea a fost inregistrata in statiunile balneo climaterice datorita scaderii preturilor la pachetele turistice, iar pe litoral, Delta Dunarii si in zonele montane numarul a scazut, chiar daca si tarifele au mai fost in scadere. Ofertele de Revelion din marile orase ale tarii au fost alese de 20 000 de persoane, iar in statiunile balneo climaterice au fost in numar de 18 000. Cele mai cerute destinatii au fost statiunile de pe Valea Prahovei, gradul de ocupare fiind de 90%, unde sunt in jur de 1 250 de unitati de cazare cu 32 000 de locuri.

Cele mai mari grade de ocupare au fost in judetul Suceava, in Bucovina aproximativ 98%, in judetele Prahova si Brasov, in Hunedoara de 95% si in judetul Maramures de 85%.

Rezervarile hoteliere externe cele mai cautate au fost pentru destinatiile din Grecia, Turcia si cele montane din Austria, Bulgaria si Elvetia. Numarul turistilor a ajuns la 6 270, fiind in scadere cu 33% fata de anul trecut si mai mult de 50% fata de cererea din 2009.

Turistii romani au inceput sa rezerve atat biletele de avion, hotelul cat si asigurarile de calatorie prin intermediul internetului, obisnuindu-se astfel cu noua tendinta de a folosi sistemele de rezervari online.

La scaderea cererii pentru destinatiile de vacanta atat in tara cat si in strainatate au contribuit ofertele variate si mai convenabile ale restaurantelor si cluburilor, scaderea puterii de cumparare a turistilor si chiar perioada scurta de concediu din acest an.

Comments are closed.

X